Kako do veće sajber-bezbednost u automobilskoj industriji

Bez autora
Feb 11 2024

Imajući u vidu sve veći broj električna vozila EV, postoji širok spektar opcija osmišljenih da vozaču pomognu prilikom plaćanja parkinga preko interneta ili prilikom punjenja baterija.

Da bi mogli da obavljaju sve ove funkcije, EV moraju da prikupljaju i čuvaju ogromnu količinu informacija korisnika, poput lokacije, ličnih i bankovnih podataka. Stoga, upotreba interneta je neophodna za ove procese, te postoje i rizici po sajber bezbednost korisnika.

Posledice malver napada mogu biti krađe ličnih ili finansijskih podataka, nepredvidivog ponašanja vozila na autoputu (preuzimanje kontrole nad vozilom), zaključavanja vlasnika ili čak krađe automobila. Svaki uspešan sajber napad mogao bi biti opasan ne samo za vozače, već i za druge učesnike u saobraćaju. Pored toga, sajber napadi mogu uticati na operatere voznih parkova, proizvođače automobila, dobavljače, distributere, osiguravajuća društva i finansijske institucije, naovde iz kompanije ya globalnu sajber bezbednost „Kasperski”.

Neophodno je koristiti racionalan pristup pri uspostavljanju sistema kontrole sajber bezbednosti prilokom razvoja vozila, proizvodnju i postprodukcijske aktivnosti. Treba postaviti jasna pravila organizacije i definisati ciljeve na nivou kompanije, uzimajući u obzir potencijalne pretnje za razvojni i proizvodni proces električnih automobila.

Kompanija ne samo da treba da se zaštiti, već i da implementira i održava procese koji se koriste za identifikaciju, procenu, kategorizaciju i tretman rizika sajber bezbednosti. Nadgledanje procedura za reagovanje na incidente treba da uzmu u obzir različite oblike sajber napada. Pored toga, proizvođači automobila treba da uspostave procedure za testiranje sajber bezbednosti vozila i njihove komponente.

Takođe, neophodno je i da zaposleni budu obučeni o sajber bezbednosti i da kompanija radi na podizanju svesti o uobičajenim pretnjama i napadima na proizvođače automobila i vozila.

Ukoliko su sve gore navedene operacije usklađene, kontrola sajber bezbednosti sistema je kompletna.

Kada radite na razvoju sajber bezbednosti vozila, važno je voditi računa ne samo o bezbednosti automobila, već i ostalim pratećim komponentama za optimalno funkcionisanje – poput  stanica za punjenje, eksterne usluge i infrastrukture provajdera usluga, kao i cloud podataka. Ukoliko provajder eksternih usluga ne može da obezbedi potrebnu bezbednost – a ne postoji način da se usluge ne koriste – neophodno je sprovesti dodatne mere bezbednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik